Onroerend goed en faillissement

Niveau
Tijdsduur
Logo van CPO (Radboud Universiteit)

Tip: meer info over het programma, startdatum, prijs, en inschrijven? Download de brochure!

Startdata en plaatsen

Er zijn nog geen startdata bekend voor dit product.

Beschrijving

Doelgroep: Advocaten (curatoren) en (kandidaat-)notarissen
Datum en tijd: 10 november 2016 van 09.30 - 17.00 uur

Tijdens deze cursus gaan de docenten nader in op de diverse vastgoedgerelateerde aspecten die spelen bij de afwikkeling van een faillissement.

In het eerste deel van de cursus focust mr. Hietveld zich op de fiscale aspecten die u dient te signaleren wanneer u te maken hebt met onroerende zaken in een faillissement. Zo gaat hij nader in op de ingrijpende gevolgen bij wijziging in gebruik en/of verkoop van onroerende zaken op het gebied van met name de omzetbelasting (wel/geen herziening, algemeenheid van goederen, verlegging, opteren, onderhoudsdienst vs levering, etc.) en/of overdrac…

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Er zijn nog geen veelgestelde vragen.  

Doelgroep: Advocaten (curatoren) en (kandidaat-)notarissen
Datum en tijd: 10 november 2016 van 09.30 - 17.00 uur

Tijdens deze cursus gaan de docenten nader in op de diverse vastgoedgerelateerde aspecten die spelen bij de afwikkeling van een faillissement.

In het eerste deel van de cursus focust mr. Hietveld zich op de fiscale aspecten die u dient te signaleren wanneer u te maken hebt met onroerende zaken in een faillissement. Zo gaat hij nader in op de ingrijpende gevolgen bij wijziging in gebruik en/of verkoop van onroerende zaken op het gebied van met name de omzetbelasting (wel/geen herziening, algemeenheid van goederen, verlegging, opteren, onderhoudsdienst vs levering, etc.) en/of overdrachtsbelasting (termijnen voor vermindering of vrijstelling in heffing en/of grondslag, etc.). In gesprekken met o.a. de belastingdienst kunt u met deze kennis de belangen van uw cliënt nog deskundiger behartigen.

In het tweede deel van de cursus bespreekt Sander Steneker (Radboud Universiteit Nijmegen) de mogelijkheden om een hypotheekrecht uit te winnen. Bij de bespreking van de openbare veiling wordt uiteraard ingegaan op de nieuwe regels die daarvoor per 1 januari 2015 gelden en op de naar aanleiding daarvan opgestelde nieuwe Algemene Veilingvoorwaarden (AVVE 2015). Voorts wordt ingegaan op de onderhandse executoriale verkoop door de hypotheekhouder met toestemming van de voorzieningenrechter, op de onderhandse verkoop door de hypotheekgever (al dan niet door de hypotheekhouder via volmacht), en op de onderhandse verkoop door de faillissementscurator van de hypotheekgever (oneigenlijke lossing).

Een faillissement heeft ook aanzienlijke gevolgen voor de positie van de huurder en verhuurder. Mr. Beij zal nader ingaan op de verschillende vragen die spelen als een huurder failleert. Wanneer kan de verhuurder opzeggen? Wie draagt de kosten een eventuele oplevering? Heeft de failliete huurder mogelijkheden om de huurrechten over te dragen in verband met een doorstart? En wat als de verhuurder failliet gaat? Waar mag een huurder dan op rekenen? Kan een huurder dan nog nakoming verlangen? En wat zijn de mogelijkheden van de huurder of verhuurder om de huurovereenkomst te beëindigen? Deze en vele andere aspecten komen aan bod tijdens het laatste deze cursus.

Docenten
Mr. G.I. Beij, advocaat M2 Advocaten, Amsterdam 
Mr. R. Hietveld, fiscaal jurist BDO CampsObers, Arnhem
Mr. E.J. Oppedijk van Veen, advocaat Resor, Amsterdam

Programma
09.00 - 09.30 uur    Inloop en tekenen presentielijst

09.30 - 11.45 uur    Fiscale aspecten, mr. R. Hietveld

11.45 - 12.45 uur    Executie van hypotheek, mr. E.J. Oppedijk van Veen

12.45 - 13.30 uur    Lunch

13.30 - 14.30 uur    Executie van hypotheek (vervolg)

14.30 - 14.45 uur    Pauze

14.45 - 17.00 uur    Beëindiging van huur in faillissementen

Korte koffie-/theepauzes om 10.30 uur en 15.30 uur.

Punten: 6 PO-punten NOvA en KNB

Blijf op de hoogte van nieuwe ervaringen

Er zijn nog geen ervaringen.

Deel je ervaring

Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.

Er zijn nog geen veelgestelde vragen.  

Download gratis en vrijblijvend de informatiebrochure

Aanhef
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)

Heeft u nog vragen?

(optioneel)
We slaan je gegevens op om je via e-mail en evt. telefoon verder te helpen.
Meer info vind je in ons privacybeleid.