Effectief in kort geding

Niveau
Tijdsduur
Logo van CPO (Radboud Universiteit)

Tip: meer info over het programma, startdatum, prijs, en inschrijven? Download de brochure!

Startdata en plaatsen

Er zijn nog geen startdata bekend voor dit product.

Beschrijving

Doelgroep: Advocaten

Het in oktober 2009 door het EHRM gewezen Micallef-arrest vormt een belangrijke markering in de ontwikkeling van het kort geding (artikel 254 Rv) als instrument voor het verkrijgen van rechtsbescherming. Het kort geding is een rechtsgang van geheel eigen aard, waarin regels van formeel en materieel recht afhankelijk van de omstandigheden in elkaar overlopen en reeds daarom aan voorspelbaarheid inboeten. Hoewel de gegeven voorziening een voorlopig karakter heeft, kunnen de feitelijke gevolgen vaak ingrijpend zijn. De behandeling vindt echter in beginsel uitsluitend mondeling en in één (korte) sessie plaats. U heeft dus maar één kans, waarbij de voorbereiding vaak gepaard…

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Er zijn nog geen veelgestelde vragen.  

Doelgroep: Advocaten

Het in oktober 2009 door het EHRM gewezen Micallef-arrest vormt een belangrijke markering in de ontwikkeling van het kort geding (artikel 254 Rv) als instrument voor het verkrijgen van rechtsbescherming. Het kort geding is een rechtsgang van geheel eigen aard, waarin regels van formeel en materieel recht afhankelijk van de omstandigheden in elkaar overlopen en reeds daarom aan voorspelbaarheid inboeten. Hoewel de gegeven voorziening een voorlopig karakter heeft, kunnen de feitelijke gevolgen vaak ingrijpend zijn. De behandeling vindt echter in beginsel uitsluitend mondeling en in één (korte) sessie plaats. U heeft dus maar één kans, waarbij de voorbereiding vaak gepaard gaat met haast. Het afbreukrisico is groot. Waarom toch kiezen voor een kort geding? Hoe treedt u succesvol op?

Tijdens de cursus wordt een groot aantal praktische aanwijzingen gegeven om als procesvertegenwoordiger effectief voor uw cliënt (eiser, gedaagde of derde) op te treden. Uiteraard gebeurt dit aan de hand van de eigen aard van het kort geding en het toepasselijke recht, waarbij onder meer de volgende onderwerpen aan de orde komen:

- bevoegdheid;
- rechtsbescherming, spoedeisend belang;
- dagvaarding;
- dagbepaling;
- voorbereiding;
- behandeling;
- procesvertegenwoordiging;
- besliscriterium;
- instructie;
- wraking;
- voorziening;
- geldsom;
- appel;
- einde van de voorziening;
- artikel 6 EVRM;
- internationale aspecten (w.o. EEX-Vo)
  met daarbij telkens praktische tips en trucs.

U heeft de mogelijkheid voorafgaand aan de cursus een casus in te sturen of een vraag te stellen aan de docent. Hij beziet vervolgens hoe hij uw vraag in de te behandelen onderwerpen kan verwerken. Zend uw casus of vraag per e-mail naar pao@cpo.ru.nl onder vermelding cursustitel.

Docent            
Mr. E. Loesberg, senior rechter rechtbank Oost-Brabant

Programma

13.30 - 14.00 uur Ontvangst en registratie
14.00 - 16.15 uur Cursus
16.15 - 16.45 uur Pauze
16.45 - 19:00 uur Cursus

Punten: 4 PO-punten NOvA

Blijf op de hoogte van nieuwe ervaringen

Er zijn nog geen ervaringen.
  • Vraag informatie aan over deze cursus. Je ontvangt vanaf dan ook een seintje wanneer iemand een ervaring deelt. Handige manier om jezelf eraan te herinneren dat je wilt blijven leren!
  • Bekijk gerelateerde producten mét ervaringen: Procesrecht.

Deel je ervaring

Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.

Er zijn nog geen veelgestelde vragen.  

Download gratis en vrijblijvend de informatiebrochure

Aanhef
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)

Heeft u nog vragen?

(optioneel)
We slaan je gegevens op om je via e-mail en evt. telefoon verder te helpen.
Meer info vind je in ons privacybeleid.