Permanente bewoning van recreatiewoningen

Niveau
Tijdsduur
Logo van Berghauser Pont Academy
Opleiderscore: starstarstarstarstar 10 Berghauser Pont Academy heeft een gemiddelde beoordeling van 10 (uit 1 ervaring)

Tip: meer info over het programma, startdatum, prijs, en inschrijven? Download de brochure!

Startdata en plaatsen

Er zijn nog geen startdata bekend voor dit product.

Berghauser Pont Academy biedt haar producten standaard aan in de volgende regio's: Utrecht

Beschrijving

Aanleiding
Permanente bewoning van recreatiewoningen is een probleem wat al jaren speelt, maar waar nog steeds geen eenduidige oplossing voor is. De handhaving is complex en erg kostbaar. Gemeenten zien zich daardoor vaak geconfronteerd met een handhavingsachterstand. Recreatiewoningen kunnen soms jarenlang “onbestraft” bewoond worden.

Vanwege het grote verschil in aanpak tussen gemeenten wilde de Tweede Kamer met een tijdelijke wet ingrijpen. Gemeenten zouden een persoonsgebonden omgevingsvergunning moeten verlenen aan een bepaalde groep bewoners. Die speciale wet is in januari 2012 ingetrokken omdat de zittende regering vond dat de wet te ver ingreep in de gemeentelijke autonomie. Gemeenten…

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Er zijn nog geen veelgestelde vragen.  

Aanleiding
Permanente bewoning van recreatiewoningen is een probleem wat al jaren speelt, maar waar nog steeds geen eenduidige oplossing voor is. De handhaving is complex en erg kostbaar. Gemeenten zien zich daardoor vaak geconfronteerd met een handhavingsachterstand. Recreatiewoningen kunnen soms jarenlang “onbestraft” bewoond worden.

Vanwege het grote verschil in aanpak tussen gemeenten wilde de Tweede Kamer met een tijdelijke wet ingrijpen. Gemeenten zouden een persoonsgebonden omgevingsvergunning moeten verlenen aan een bepaalde groep bewoners. Die speciale wet is in januari 2012 ingetrokken omdat de zittende regering vond dat de wet te ver ingreep in de gemeentelijke autonomie. Gemeenten zouden dit ook op lokaal niveau en met behulp van het huidige wettelijke instrumentarium moeten kunnen aanpakken. De VNG is met vervangende voorbeeldbeleidsregels gekomen en verzoekt gemeenten nu dringend deze te implementeren. De Minister geeft gemeenten tot het najaar daarvoor de tijd. Maar het is maar de vraag of één-op-één implementatie van de beleidsregels wel zo wenselijk is. Maatwerk blijkt nodig.

De handhaving van permanente bewoning van recreatiewoningen is ook heel complex, omdat er altijd specifieke problemen zijn, met steeds weer andere jurisprudentie. Bij deze problematiek spelen ook vele wetten. Naast het omgevingsrecht kun je ook met de Awb,  WOZ , de WMO, de APV en de gemeentelijk basisadministratie te maken krijgen. En tot slot speelt daar nog de kwestie van de arbeidsmigranten doorheen, die ook vaak gebruik maken van recreatiewoningen.

Inhoud en resultaat
Deze eendaagse cursus brengt allereerst inzicht in de handhaving en vergunningverlening bij permanente bewoning van recreatiewoningen. Hoe bewijs je permanente bewoning op een manier die stand houdt tijdens een juridische procedure? Hoe toets je een aanvraag en wat zijn de gevolgen van het verlenen van de persoonsgebonden omgevingsvergunning ? Hierbij worden cases en jurisprudentie besproken en praktische tips gegeven hoe concreet te handelen in welke situatie.

Daarnaast wordt er naar de oplossingen gekeken. Deze liggen vooral in de beleidssfeer: op welke manier geef je als gemeente je specifieke beleid vorm? Welke afwegingen maak je daarbij? Wat doe je met arbeidsmigranten? Hoe ga je om met de beleidsregels van de VNG? Hoe leg je het nu in beleid vast? En tenslotte: hoe implementeer je het in je organisatie?
Bij deze cursus is ook eigen inbreng van belang: de deelnemes kunnen van tevoren eigen praktijkcases aanleveren.

Doelgroep
De cursus is bestemd voor een ieder die te maken heeft met de problematiek van permanente bewoning van recreatiewoningen. Van gemeenten kunnen dit zijn:
- Juristen handhaving
- Juristen vergunningverlening
- Beleidsmedewerkers en juristen ruimtelijke ordening
- Coördinatoren en beleidsmedewerkers handhaving
Daarnaast is de cursus interessant voor adviesbureaus, advocatuur en exploitanten van recreatieparken.

Studie-uren
Voor deze cursus kunt u 5 studie-uren rekenen.
Voor advocaten: door de verandering van het reglement in 2010 kan de advocaat nu zelf beoordelen of een cursus bijdraagt aan zijn/haar vakbekwaamheid. Afhankelijk van het aantal studie-uren kan hij/zij zelf de opleidingspunten berekenen. Zie verder hier, bij onderdeel PE-punten.

Blijf op de hoogte van nieuwe ervaringen

Er zijn nog geen ervaringen.

Deel je ervaring

Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.

Er zijn nog geen veelgestelde vragen.  

Vraag nu gratis en vrijblijvend informatie aan:

Aanhef
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
We slaan je gegevens op, en delen ze met Berghauser Pont Academy, om je via e-mail en evt. telefoon verder te helpen. Meer info vind je in ons privacybeleid.