Bestuursrecht voor de raadsgriffier

Niveau
Tijdsduur
Logo van Berghauser Pont Academy
Opleiderscore: starstarstarstarstar 10 Berghauser Pont Academy heeft een gemiddelde beoordeling van 10 (uit 1 ervaring)

Tip: meer info over het programma, startdatum, prijs, en inschrijven? Download de brochure!

Startdata en plaatsen

Er zijn nog geen startdata bekend voor dit product.

Berghauser Pont Academy biedt haar producten standaard aan in de volgende regio's: Utrecht

Beschrijving

Inleiding

De vergadering van de gemeenteraad speelt zich af in een politieke setting. Standpuntbepaling en besluitvorming vindt voor een belangrijk deel plaats via politiek-bestuurlijke inzichten en het daaruit voortvloeiende politieke debat.

Met regelmaat past de gemeenteraad een wettelijk voorschrift toe waarin hem als bestuursorgaan een of meer bevoegdheden worden toegekend (geattribueerd). In zijn hoedanigheid van bestuursorgaan neemt de raad besluiten die niet zelden via een ingesteld beroep de bestuursrechter (kunnen) bereiken. Zeer frequent komt dit voor bij raadsbesluiten tot het (niet) vaststellen van een bestemmingsplan. Maar de raad kan ook te maken krijgen met een bezwaarschr…

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Er zijn nog geen veelgestelde vragen.  

Inleiding

De vergadering van de gemeenteraad speelt zich af in een politieke setting. Standpuntbepaling en besluitvorming vindt voor een belangrijk deel plaats via politiek-bestuurlijke inzichten en het daaruit voortvloeiende politieke debat.

Met regelmaat past de gemeenteraad een wettelijk voorschrift toe waarin hem als bestuursorgaan een of meer bevoegdheden worden toegekend (geattribueerd). In zijn hoedanigheid van bestuursorgaan neemt de raad besluiten die niet zelden via een ingesteld beroep de bestuursrechter (kunnen) bereiken. Zeer frequent komt dit voor bij raadsbesluiten tot het (niet) vaststellen van een bestemmingsplan. Maar de raad kan ook te maken krijgen met een bezwaarschrift dat is ingediend tegen een raadsbesluit.

Wanneer de raad in zijn hoedanigheid van bestuursorgaan beslissingen neemt, moet worden voldaan aan tal van wettelijke voorschriften. Met name moet het besluit voldoen aan de algemene beginselen van behoorlijk bestuur. Politieke inzichten spelen voor de bestuursrechter een rol van volstrekt ondergeschikte betekenis.

Hoe gaat een raad hiermee om? En welke eisen worden in dit verband gesteld aan de rechten van initiatief en amendement? Welke juridische en financiële risico’s loopt de raad ?

Inhoud en resultaatDeze cursus is speciaal ontwikkeld om griffie(r) en gemeenteraad die kennis op dit gebied aan te reiken om hen in staat te stellen, raadsbesluiten te (laten) nemen die van voldoende bestuursrechtelijke kwaliteit zijn.

Tijdens de cursus zullen de te behandelen thema’s met een herkenbare praktische invalshoek worden behandeld.

Doelgroep

Primair is de cursus bestemd voor griffiers en medewerkers van de griffie van gemeenten. Daarnaast is de cursus ook interessant voor raadsleden.

Programma

 • Algemeen bestuursrecht versus gemeenteraad
 • Algemene beginselen van behoorlijk bestuur en de verankering hiervan in Awb-wetgeving en rechtspraak
 • Opbouw en inrichting van de Awb, bezien vanuit het perspectief van de gemeenteraad
 • Awb-begrippen
 • Rechtsbescherming ingevolge de Awb
 • De verschillende categorieën van regelgeving, in verhouding tot beleidsregels
 • De voorbereiding, inrichting en motivering van besluiten
 • Beslistermijnen en de Wet dwangsom bij niet tijdig beslissen
 • Subsidieverstrekking
 • Bevoegdheidsverkrijging: attributie, delegatie en mandaat
 • Wet openbaarheid van bestuur
 • Wet ruimtelijke ordening en de vaststelling van een bestemmingsplan
 • Wet algemene bepalingen omgevingsrecht, en de verklaring van geen bedenkingen
 • Actuele kwesties en ontwikkelingen
 • Vragen van deelnemers

Docent

Docent is de heer mr. Olaf Schuwer, (zelfstandig gevestigd) bestuursrechtjurist in hart en nieren. Hij is zelf bijna 30 jaar werkzaam geweest in de dagelijkse overheidspraktijk en weet als geen ander wat er speelt bij griffiers en gemeenteraden.

Blijf op de hoogte van nieuwe ervaringen

Er zijn nog geen ervaringen.

Deel je ervaring

Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.

Er zijn nog geen veelgestelde vragen.  

Vraag nu gratis en vrijblijvend informatie aan:

Aanhef
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
We slaan je gegevens op, en delen ze met Berghauser Pont Academy, om je via e-mail en evt. telefoon verder te helpen. Meer info vind je in ons privacybeleid.